Guldmål: Gary McAllister för Liverpool mot Everton (2001)

Det var mot slutet av 1999-säsongen att Gérard Houllier, Liverpools dåvarande chef, frågade sin assistent vad han tyckte om att signera Gary McAllister, en högkvalificerad, mycket respekterad mittfältare, men som vid det tillfället var 35- årig och hade tillbringat de senaste fyra kampanjerna som en del av en Coventry City-sida som låstes i den nedre delen av bordet. “Jag sa till Gerard att det kan skicka fel budskap till fansen, säger Thompson. “Vi var avsedda att bygga ett lag runt vår begåvade uppsättning ungdomar, så det kände inte rätt att ta med någon av Garys ålder. Han var en högkvalitativ spelare, av bra fotbollslag, men han var i slutet av sin karriär.Jag såg inte logiken för att få honom in. “Houllier tog ombord vad hans assistent och vän sa men fortsatte och förvärvade McAllister i slutet av maj 2000 om en gratis överföring. Mindre än tolv månader senare hade fransmannens beslut varit väl och riktigt rättfärdigad. “Det visade sig vara en mästerslag,” erkänner Thompson. “Gary kostade ingenting och inom en säsong hade det blivit en Liverpool legend. Det är svårt att tänka på en annan spelare som gör en sådan inverkan på så kort tid. “Golden Goal: Ritchie Humphreys för Sheffield Wednesday v Leicester (1996) Läs mer

Det har varit andra på Anfield och någon annanstans, som blåste bort förväntningarna i ögonblicket, men få vars bidrag var så konkreta, på kort och lång sikt.McAllister spelade inte bara en nyckelroll i Liverpools fantastiska framgång under säsongen 2000-01 – klubben vann tre troféer och kvalificerade sig för Champions League för första gången – men hjälpte också till att inspirera den “begåvade uppsättningen ungdomar” till större saker, mest betydelsefullt en 20-årig beskärd mittfältare som heter Steven Gerrard.

Det var McAllisters inverkan på Liverpool att det skulle vara svårt att välja ett minneskort från hans två år på klubb, men Thompson kan.För den 62-åriga pojkrollrödet kan det bara vara vad skottet gjorde för Everton i april 2001, den fantastiska stopptiden-vinnaren i ett stormigt därby som inte bara tystnade majoriteten av dem som tittade på Goodison Park men injicerade en ökning av tro på ett lag som skulle fortsätta att städa upp.

För att fullt ut uppskatta vad McAllister gjorde mot Everton och gick på do under de sista veckorna i 2000-01-säsongen är det värt att komma ihåg hur testning spelarens ankomst till Anfield hade varit.Thompson var inte den enda som tvivlade över en klubb av Liverpools stående och ambition att förvärva någon som var i mitten av trettiotalet, om än en avgörande medlem i Leeds United-laget som hade vunnit titeln åtta år tidigare och vid Coventry hade visat han behöll fortfarande förmågan att diktera tempot för toppflygningar från centrala mittfältet. McAllister var en passermästare, men många tyckte att han var över sitt bästa.

Lyckligtvis för McAllister delade Houllier inte den uppfattningen och riktade sig till Motherwells mjukt talade son mot slutet av vad som var hans första fulla säsong i ensamladdning av Liverpool, en som skulle sluta med klubbens avslutande fjärde.

Då var det inte tillräckligt för Champions League-kvalifikation – du var tvungen att sluta minst tredje och Liverpool missade till Leeds med två punkter.Framför den nya kampanjen var en återgång till Europas elitkonkurrens för första gången sedan 1985 ett måste och Houllier, som gick emot skepsis och andras bekymmer, inklusive hans andra befäl, kände att Coventrys No10 kunde hjälpa.Facebook Twitter Pinterest McAllister ställer sig till Liverpools andra sommarteckningar, liksom Phil Thompson, vänster till vänster, och Gerard Houllier före 2000-01-säsongen. Foto: Michael Regan / Action Images

“Gerard ville skaka av Spice Boys bild på Liverpool, “McAllister berättade för journalisten Graham Hunter under en ny intervju. “Jag tog aldrig riktigt in den bilden – de var ett bra lag, ett lag som borde ha gjort bättre – men Spice Boys sak hängde runt dem och Gerard ville ha en äldre spelare som kunde få något lite annorlunda.

“Han sa till mig:” Du kommer inte att spela varje spel – vi vill ta med dig för att leda med exempel “.Det var bra men när du kom dit tänker du: “Jag kan kanske påverka saker lite mer”. “Golden Goals: Niall Quinn och Kevin Phillips för Sunderland mot Chelsea (1999) | Rob Smyth Läs mer

Sådan var McAllists önskan att dra full nytta av ett drag som han beskrivit som en “saga” och medveten om tvivel om hans förmåga att klippa den på högsta nivå, fick han arbeta omedelbart för att nå en träningsstandard som skulle tillåta honom att “träffa marken som går från minut ett på första träningsdagen”.Skottet tog ledningen för att se hur hans landsman Gordon Strachan hade förberett sig innan han gick med i Leeds på samma ålder 1989 och inverkan var som han tänkte: “Jag fick omedelbar respekt”, påminner McAllister om hans tidiga träningssessioner vid Liverpools Melwood bas.

På planen började livet mindre än smidigt för de äldsta i Liverpools sex sommarteckningar. Efter att ha kommit som en 68: e minuts ersättare i öppningsdagens seger över Bradford City, valdes McAllister från början för besöket i Arsenal tre dagar senare.Han varade bara 39 minuter i 2-0-nederlaget, men efter att ha visats ett rakt rött kort av domare Graham Poll för en tvåfotig tackling på Patrick Vieira, som själv senare avskedades, liksom Dietmar Hamann.

McAllister spelade inte igen för Liverpool till 4-0 segern i Derby County i mitten av oktober men därifrån växte hans inflytande på laget så mycket att Houllier lät honom börja med ett antal högprofiler spel, inklusive båda benen i Uefa Cup sista 16-slipsen med romer.

Delvis fick McAllister sina chanser att imponera på grund av de skador som Gerrard samlade under en tid av tidiga karriärväxande smärtor för tyro som skulle fortsätta bli kung, men det ledde inte till ånger från hans sida.Tvärtom, faktiskt med Gerrard som vittnar om vikten av att ha McAllister i närhet under sina formationsår.

“På utflykter tog jag tid på att jag körde till bussen så att jag kunde sitta bredvid McAllister, absorberande råd “, skrev Gerrard i sin självbiografi 2006. “Varje resa var som en lektion, med mig en utbruten elev. Gary Mac hjälpte mig definitivt, särskilt när jag gick. Han var en så smart man som var i besittning själv. Att bara titta på Gary i träningen förbättrade mig. Han var en mästarklass på benen. “Facebook Twitter Pinterest Steven Gerrard ansluter sig till McAllister på fest. “Han var en mästerklass på benen,” sa Scotts framtida Liverpool-kapten.Fotografi: Tony O’Brien / Action Images

Som Danny Murphy, Jamie Carragher och Michael Owen, som var 23 respektive 22 respektive 20 när McAllister gick med i Liverpool, har man också talat om Scot hade på dem. “Det kunde inte ha varit en finare förebild för någon ung spelare”, skrev Carragher i sin egen självbiografi. “Vissa äldre huvuden när de erbjuder råd kan låta preachy och få dig att stänga av. Gary Mac var inte så. När han hade någonting att berätta, var det alltid meningsfullt.Jag är säker på att de två åren som många av oss tillbringade arbetade med honom hade ett stort inflytande på våra karriärer. “

Påverkade spel och påverka spelare runt honom hade McAllister bestämt sig till Liverpool som” affärsänden ” av säsongen 2000-01 närmade sig, men en sak som han kämpade för att göra i en röd tröja var poängmål. Vid våren har det bara varit en – öppnaren i en 4-1 seger över Coventry i november 2000, och mittfältarens rekord föreslog att han skulle flisas in med mer.Faktum är att han fick 13 under kampanjen 1999-00, som avslutade som Coventrys toppscorer, precis före Robbie Keane. Gold Goal: David Beckham för Manchester United mot Wimbledon (1996) Läs mer

Ett ganska få av de 13 målen kom från uppsatta bitar och i rättvisa till McAllister, hade han inte samma ansvar för frispark och straff i Liverpool. Vad han behövde när säsongen flyttade mot sin slutsats var en chans att visa vad han kunde göra med en död boll…Liverpool reste till Goodison Park den 16 april 2001 – påskmåndag – i stammarform. En 1-1-runda med Derby föregående månad såg dem glida ut ur de tre bästa och så var det sista som de hade råd att släppa poäng i sina back-to-back-matcher mot Ipswich Town och Leeds, två av lagen var de tävlar med för en topp tre finish.Liverpool drog med Ipswich och sedan, på Good Friday, förlorade till Leeds på Anfield. Det var ett slag och en som gjorde resan över Stanley Park ännu viktigare. Lördag i femte med sju matcher kvar, hade Houlliers män helt enkelt vinna.

Anmärkningsvärt hade Liverpool inte gjort det i Everton sedan 1990. Blues, för att uttrycka det mildt, var inte den kraft de en gång var men de fick sig upp för derbyen. “Trycket var verkligen på oss att gå in i spelet,” kommer Thompson ihåg. “Leeds hade slagit oss några dagar tidigare och nu mötte vi ett lag som inte älskar något annat än att slå Liverpool. Vi visste att det skulle bli en kamp “.

Och det var det.Paul Walker beskrev det 164: e mötet i Merseysides stora två som “kaotiskt” och “otrevligt” och för Liverpool började fientligheterna före kick-off när en minoritet av Everton-fans misslyckades med att respektera en minuts tystnad för 96 offer för Hillsborough katastrofen. Under själva spelet var det 12 bokningar, med två av dem som visades till Igor Biscan, Liverpools högervingar på dagen. Besökarna var tvungna att utstå ett misslyckat straff av Robbie Fowler och, mest gnällande av alla, två förlorade ledningar, med David Unsworth få Everton tillbaka på nivå villkor för en andra gång med bara sju minuter kvar.

Rubrik in i den tredje minutens stopptid såg en 2-2 draw som att vara Liverpools lot.Det var om ingen kunde producera en sen tid av magi.

Cue “just nu.” Facebook Twitter Pinterest Gary McAllister slår vid dödsfallet på Goodison Park.

McAllister hade inte haft Det bästa av spel – den häftiga karaktären av att göra en spelare av sådana raffinerade färdigheter en något perifert siffra – och istället var det Hamann, Scotts partner i centrala mittfältaren, som var den mer inflytelserika av de två, med den tyska spelnyckeln passerar i uppbyggnaden till Liverpools första två mål, sköt av Emile Heskey och Markus Babbel.Men efter att Gregory Vignal fouled av Niclas Alexandersson när han ledde en motattack i Everton, hade McAllister ingen tvekan att ta frisparket.

Liverpools No21 var 44 meter från mål men, som Evertonare är snabba att påpeka, stannade han inte så långt ute för länge. “Tack, gud domare hade inte sina sprayer sedan då Gary flyttade fritt kick framåt med minst fem meter!” Thompson kommer ihåg med ett hjärtligt skratt.

Placerad vänster om centrum inuti Evertons halv, McAllister s Intentionen var tydlig – att spela ett högerfotigt kors mot baksidan. Det visade sig verkligen vara hur Liverpools posse av fyra spelare i området läste situationen, särskilt Sami Hyypia, som hade varit på straffplatsen, jogade i den riktningen.McAllister lyfte sin vänstra arm och pekade mot vart centrum-rygg rörde sig. Hans kropp stod också inför den vägen. Allting verkade för en djup insvinging. “Gary visade sin erfarenhet och intelligens, och hur hyfsad han kunde vara, för att han såg målvakten också flytta mot bakposten och bestämde sig för att ge honom den ögon “, säger Thompson. “Normalt ger du målvakten ögonen från 10 meter, Gary gjorde det från närmare 40.”

Framför McAllister var en tvåmansmur bestående av Alexandersson och Kevin Campbell. Hade de stått fast kan resultatet, och historien, ha varit annorlunda. Men det gjorde de inte.När McAllister sprang mot bollen, kantade Campbell mot vänster, vilket skapade ett gap som midfilders efterföljande skott reste igenom.

Utöver ett stort överraskningselement hade det piska och studsa – en för att vara exakt, bara innan målvakten och stark nog att ta bollen förbi Evertons målvakt Paul Gerrard när han gjorde en förtvivlan och i slutändan felfritt dyka tillbaka mot den närmaste posten. Golden Mål: Roberto Baggio för Juventus mot Internazionale (1992) | Rob Smyth Läs mer

“Vad ett mål av Gary McAllister!” Utropade Sky Sports-kommentaren Alan Parry när spelaren sprang i firandet mot Liverpoolbänken.Där stod Houllier, vars vida ögonblick i munnen var relaterat till det hos en litet barn som just hade sett sin mamma vid plantskolornas portar. “Det var kaos när bollen träffade baksidan av net “, minns Thompson. “Liverpool fansen över vid den bortre sidan firade som om vi hade vunnit FA Cup medan all personal gick helt arg.Jag var överallt och jag glömmer aldrig att se Sammy Lee [Liverpools assisterande tränare] hoppar på spelarna när de debiteras för oss. “

Liverpools supporter och fotbollskribent Steven Scragg var på Goodison Park den kvällen och, som Thompson, kommer aldrig att glömma det ögonblick som McAllister slog. “The Upper Bullens är en av de mest estetiskt tilltalande platserna för att gå nötter till ett skada-vinnande mål på Derby-dagen och det är rättvist att säga bortavsnittet omfamnade bedlam när den bollen slog bakom Everton-nätet”, säger han. “Det var en frisläppande av fullständig glädje, en exorcising av ilska och frustration. Det var en känsla av Everton att komma undan med någonting, men McAllister utplånade allt med den svängen på sin högra start. “Segern var dramatisk men det lyfte inte Liverpool från femte.Avgörande var dock att de nu bara var tre poäng bakom Leeds i fjärde och sex efter Ipswich i tredje med ett spel i hand på den tidigare och två i hand på den senare. Med tanke på karaktären av deras triumf över Everton var det också en känsla av öde som svirrade över Anfield. Facebook Twitter Pinterest Framtidens Liverpool målvakt Pepe Reina kan bara titta på som McAllister förseglar Liverpools seger över Barcelona i sin semifinal i Uefa Cup, andra foten i Anfield. Foto: Odd Andersen / EPA

Därför kallar jag Garys mål “det ögonblicket”, säger Thompson. “Det vann inte bara oss därby men gav oss en sann tro på att vi kunde komma in i Champions League och återställa klubben bland de största och bästa i Europa.Det var enormt. “

Och det var vad Liverpool gjorde – att vinna fem och rita en av sina återstående sex ligamatcher för att leda Leeds till tredje. De slog också Arsenal i FA Cup-finalen och Alaves i Uefa Cup-finalen på baksidan av att ha triumferat över Birmingham City i februari League Cup-finalen. Det var en anmärkningsvärd prestation av en av fotbollens mest underrated squads, en som kombinerade robusthet och motståndskraft med hantverk och en mördarkant.

McAllister var centralt för sin ökning till ära, position och bidrag.Efter sitt mål i Goodison Park gjorde Scoten i varje av sina fyra närmaste skådespelar, med varje strejk inte bara viktigt, men upprepade också spelarens dödliga noggrannhet från döda bollar – ett straff som säkrade segern mot Barcelona i Uefa Cup-semifinalen, andra benet i Anfield, straffet som återupprättade Liverpools ledning i sin 3-1 liga seger mot Tottenham Hotspur, frisparken som förseglade alla tre poängen mot Coventry på Highfield Road och en annan framgångsrik frispark bort till Bradford.

Och då var det 41: e minuten straff och frisparken i extra tid som ledde till Delfi Gelis beslutsamma egna mål i 5-4-segern mot Alaves. Under firandet vid Borussia Dortmunds Westfalenstadion presenterades McAllister med Johan Cruyffs man-of-the-match trofé.McAllisters sista säsong i Liverpool var en mer dämpad affär – han gjorde 38 framträdanden men gjorde bara två gånger och inte alls efter den 9 oktober 2001. Men när det gäller fansen hade han gjort tillräckligt, se till att han fick en stående ovation efter att ha kommit som 82: e minut i sitt sista utseende i en röd tröja – slutet av säsongen 5-0 segern över Ipswich på Anfield.

Till den här dagen sjunger han fortfarande av Liverpool trogen via “Gary Macca” sången, som Alouette firar “yer derby mål”. Och från de som arbetade med McAllister har kommit det mest rungande av hyllning.Houllier hämtar honom som hans “mest inspirerande signering”, medan Thompson påminner om att Scoten är “perfektion i allt han gjorde”. Från Carragher kommer kanske den mest djupa och gripande berömmen: “Om någonsin en spelare föddes för att spela för Liverpool det var han. Han anpassade räkningen som någon fans kunde relatera till, stilren och odlad på avståndet och påminna klubben för det arbetsklassa skotska arvet som har varit så inflytelserikt i vår historia.

“Ingen spelare har varit i en klubb i så kort tid men gjort ett sådant varaktigt intryck. Det är en tragedi för Liverpool de skrev inte honom 10 år tidigare. Klubben skulle ha vunnit mycket fler troféer under den tiden. “Facebook Twitter Pinterest Gary McAllister: En målskytt hjälte för Liverpool i både grönt och rött.Fotografi: Gary M. Prior / Allsport