Europas osannolika hjältar har lektioner för Leicester och Claudio Ranieri

Cagliari stannade inte bara, något annat hände i Italien den årstiden som skakade upp allas uppfattning om calcios status quo. Detta var en epok dominerad av utmärkthet av Arrigo Sacchis europeiska mästare Milan, scudetto vinnarna från Napoli inspirerad av Diego Maradona, med muskler böjda av en internazionale trupp som skryter tre av de bästa av de västtyska världsmästarna i Lothar Matthäus, Jürgen Klinsmann och Andreas Brehme, liksom en Juventus som nyligen ökades med det dyra köpet av Roberto Baggio.

Ranieri tog sitt Cagliari-lag i världens mest framträdande fotbollsshow där etableringen hade fjädrar vackrare än någon annan, bara för att se vinnarna den säsongen skulle inte vara en av de största påfåglarna.Sampdoria usurped alla och andra för att vinna titeln för första gången i sin historia. Något magiskt inträffade. Verona hade gjort det för några år tidigare – en annan extraordinär avvikelse – och den här gången kördes en Sampdoria-sida av blandningen av Gianluca Viallis otänkbara angreppsspel med Roberto Mancini som slog snygga strängar bakom, bakåt av ett solidt försvar, överträffade resten. Samp förlorade bara tre Serie A matcher hela säsongen. Deras tränare, den väldigt reste Vujadin Boskov, var känd för sin utmärkta humor, men inom lägret beundrades spelarna för sin smarta coachning, skarp psykologi och faderbildsin inspiration. Facebook Twitter Pinterest Deportivo-fans invaderar planen för att fira sin La Liga-seger år 2000.Fotograf: Reuters Fotograf / Reuter / Reuters

Sampdoria, president Paolo Mantovani, hade en plan att ta på sig de stora pistolerna baserat på att investera i några av de bästa unga italienska talangerna. Han var populär bland spelarna och skulle bjuda in dem till middag och se till att de kände sig värda. Mantovani var också villig att åtminstone matcha dagens högsta löner för att köpa prisade unga spelare. Mancini kom som tonåring med bambino d’oros gyllene pojke smeknamn. Vialli blev 20 sommaren han gick med. Den tekniska vingaren Attilio Lombardo och den välkända försvararen Pietro Vierchowod anlände i början av 20-talet.Alla blommade i stora spelare i Sampdoria klassiska kit blå med en blixt av vitt, svart och röd horisontell stripes.When La Liga var lika oförutsägbar som den här säsongens Premier League Läs mer

Serie A framgång de konstruerad, kom ihåg, var kvart i århundradet sedan. Sedan dess har ingen i Italien som saknar en titel redan på sin ära roll slutat topp. Första gången vinnare, klubbar utan historisk stamtavla, är en riktigt sällsynthet att segra i modern fotboll. En blick på Europas fem bästa ligor visar hur ovanligt det är att få en ny mästare, ett namn som inte tidigare skrivits in på inhemsk trofé.Under de senaste 20 åren över England, Italien, Spanien, Tyskland och Frankrike har titeln blivit vinst av en tidigare vinnare 95 gånger av 100. Undantagen har för det mesta kommit i Ligue 1, som har haft den största variationen av mästare på den tiden. Auxerre 1996, Lens 1998 och, senast, Montpellier 2012 återställde sitt ögonblick i solen. La Liga hyllade senast en ny vinnare 1999-2000, då Deportivo La Coruña bedövade det spanska spelet trots att det var en opretentiös uppställning som de utbildade i en lokal park i Galicien.

Ranieri i La Liga vid den tiden så måste man också observera igen hur en stor liga kan erövras med en luft av det oväntade.Kvaliteterna hos det Deportivo laget sammanfattades av deras långvariga tjänare, brasilianska Mauro Silva. “Vi är en klubb som fortfarande har sina begränsningar. Men vi har en lekfilosofi. Så snart vi går in på arenan är vi fantastiska spelare som har aptit vid större tillfällen “, sa han.

Det kände sig som en fantastisk säsong med tanke på att Deportivo vann ligan med bara 69 poäng. Barcelona, ​​försvarande mästare, förlorade en anmärkningsvärd 12 gånger den säsongen. Real Madrid slutade inte ens i de fyra bästa. För någon ovanlig mästare hjälper det säkert om de vanliga misstänkta misslyckas. Facebook Twitter Pinterest Montpellier är Ligue 1: s senaste vinnare för första gången, som har blivit kända mästare under 2011-12 trots att de kom upp mot PSGs ekonomiska makt.Foto: Gerard Julien / AFP / Getty Images

Mer sistnämnd tog tillfället i akt att hävda Bundesliga 2008-09. Det var så oväntat att halvvägs genom kampanjen kom sin tränare Felix Magath överens om att ta över en rival, Schalke, i slutet av säsongen. Vid den tidpunkten tog han lite hänsyn till en målningsläge. “Jag trodde inte att vi kunde vinna titeln här,” sa han. Som det visade sig vara en anmärkningsvärd lopp under andra halvåret av kampanjen, fick det största priset för ett lag känt för sitt hårda träningssystem och feisty attacking fotboll, med Edin Dzeko och brasilianska grafitbrytande målskivor (det var första gången en Bundesliga Klubb skrytte två spelare som scorer mer än 20 mål under en säsong).De pippade Bayern München med två punkter.

En våldsam atmosfär, och en känsla av att man tar på anläggningen är något som ska förnya sig utan rädsla, är vanliga teman för första gången vinnare. Montpelliers prestation var allt mer förvånande för att de tog på nouveau riche Paris Saint-Germain, som hade spenderat tungt i sin första säsong med stöd av Qataris som har lanserat dem till de sista fyra Ligue 1-titlarna.

Olivier Giroud var Montpelliers bästa målare och slog sin framgång till en förmåga att “bygga ett lag genom träning, genom att rekrytera spelare som kan bli något. Du måste kämpa med andra värden. Den kollektiva, gruppanda. Jämfört med PSG hade vi en bråkdel av sin budget. Vi hade mindre pengar men mycket kvalitet.Att fortsätta gå hela säsongen var något extraordinärt. Vi hade en ung grupp killar och vi berättade för oss att vi uppnådde något riktigt stort. “Montpellier var tvungen att hålla sig nervös för att vinna titeln på sista dagen och spänningen i sin sista match på Auxerre jangled som matchen stoppades tre gånger för publikstörningar. Auxerre-fansen uttryckte sin missnöje genom att lobbing tennisbollar, ägg, toalettpapper och fläckar på planen.Montpellier-tränaren René Girard beskrev den som “mitt livets längsta natt”, eftersom den slutliga visselpipan på säsongen slutligen blåste 41 minuter senare än planerat. Om Leicester ska behålla Premier League-ledningen har de hållit så djärvt under en så lång period av denna okonventionella årstid, kommer de att gå med en imponerande utvald grupp av förstklassiga mästare i det moderna spelet. I England har det inte hänt i 38 år, när Brian Clough kastade sin stavning över Nottingham Forest.

För Leicester och Ranieri fortsätter deras skott i historien. Som italienaren säger: “Du behöver bara hålla ett öppet sinne, ett öppet hjärta, ett fullt batteri och springa gratis.”